Царевец става арена на битки
Царевец става арена на битки / снимка: организатори

С демонстрационни бойни турнири и сражения продължава фестивала „Средновековна България”, който се провежда на хълма Царевец във Велико Търново. Третото издание на атрактивното събитие ще протече в събота и неделя, а лагерът ще бъде отворен за посетители от 9 ч. до 18.30 ч. Посетителите ще могат да научат и малко известни факти за бита, забавленията и занаятите през Средновековието.

Инициатор и организатор на фестивала е Община Велико Търново. Събитието е  част от програмата за Националните чествания, посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

В реконструкциите ще участва Национален клуб „Традиция“ с регионалните си  клонове във Велико Търново и Шумен. Средновековното общество в България MODVS VIVENDI - София ще представят европейско въоръжение и облекло в периода 12-14 век. Сдружение за исторически възстановки Чигот - Варна участва с възстановки на бита и военната екипировка на Второто българско царство. В демонстрациите ще се включи и Авитохол - Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции от Първото българско царство. Редица реенактори с работата си ще върнат посетителите векове във времето- ще покажат облекло от Първото българско царство и още- оръжия, доспехи , ковачество, леене на реплики на медалиони, фибули, обработка на стъкло, изработка на накити.

Фестивалът „Средновековна България” е със свооден достъп, като се заплаща единствено входната такса за крепостта Царевец.