Папа Франциск благослови лесбийка - авторка на детски книжки
Папа Франциск благослови лесбийка - авторка на детски книжки / снимка: БГНЕС, архив

Папа Франциск е изпратил благословията си на лесбийка - автор на детски книжки по въпросите с еднополовите бракове, пожелавайки на нея и съпругата й всичко най-хубаво в работата им.

Представители на Ватикана обаче побързаха да уточнят, че това послание е стандартно и то не означава промяна в позицията на Католическата църква по въпроса.

Въпреки това обаче Франческа Парди, авторка на книги като „Защо имаш две майки?" заяви, че е била приятно изненадана да получи такова позитивно послание. Италианката писа на папата през юни, след като нейната издателска компания, която тя ръководи заедно със съпругата си, беше разкритикувана от християнски групи. В своето писмо тя включи и откъси от свои книги, които са били изтеглени от детски градини и начални училища от новия кмет на Венеция.

„Моите книги представят различен вид семейства, без да поставят нито едно от тях като модел", каза Парди, която похвали папата за отговора му, който показва „уважение и достойнство" към нея, съпругата й и четирите им деца.

„За мен не беше важно, че това е било казано точно от папата, аз не съм католичка. Но е важно да се види, че не сме изправени пред стена. Диалогът е възможен", каза тя.

Папа Франциск неведнъж е давал знак, че иска църквата да приеме по-прагматичен и разбиращ подход спрямо вярващи, които са хомосексуални. „Кой съм аз, че да съдя", заяви по-рано главата на римокатолическата църква по повод еднополовите връзки .

Източник: БГНЕС