Постоянен арест за предполагаеми джихадисти, хванати на границата
Постоянен арест за предполагаеми джихадисти, хванати на границата / снимка: Thinkstock/Getty Images

Постоянна мярка "задържане под стража" постановиха Окръжен съд и Районен съд-Кюстендил за петимата косовари, които бяха задържани за незаконно преминаване на границата и предлагане на подкуп на гранични полицаи.

Разследва се дали мъжете имат връзка с групировката „Ислямска държава".

36-годишният Фатон Реджипи от Косово е шофьорът на автомобила, в който са пътували четиримата, преминали незаконно границата. Той е обвинен в подкупване на длъжностни лица, предложил е 175 евро на двама служители на "Гранична полиция", за да не проверяват неговите спътници.

Прокуратурата поиска от Окръжен съд-Кюстендил постоянен арест, защото има опасност 36-годишният мъж да се укрие или да извърши друго престъпление.

Защитата на задържания поиска освобождаването му от ареста, като изтъкна чистото му съдебно минало. При разпита Реджипи е признал вината си и е заявил, че съжалява за случилото се. Косоварът казал на защитника си, че е пътувал за Турция и е бил помолен от останалите да ги превози дотам. Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - София до три дни.

Районният съд в Кюстендил също постанови мярка „задържане под стража" за четиримата младежи от Косово, влезли незаконно през българо-македонската граница, в близост до Гюешево. Съдът счете, че има реална опасност те да се укрият, тъй като на този етап тяхната самоличност не е окончателно изяснена и нямат постоянен адрес в България.

Пред съда четиримата съжалиха за това, че са преминали границата „през гората", като посочиха, че са бежанци. В Косово били без работа и търсели по-добър живот, а за издаване на виза нямали пари. Четиримата поискаха да бъдат освободени, за да се приберат при семействата си. Те посочиха, че до момента не са осъждани. В залата присъства и консулът на Косово. Само единият от тях е носил документи за самоличност, но снимката в паспорта се различава от лицето в съдебната зала.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжен съд - Кюстендил.