ДПС със самостоятелни кметски кандидатури в четири общини
ДПС със самостоятелни кметски кандидатури в четири общини / снимка: личен архив

ДПС издига самостоятелни кандидати за кмет в четири общини на Великотърновска област. Движението ще се бори за кметските постове в Свищов, Павликени, Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. В Златарица и Стражица ДПС ще се яви в коалиция с още няколко партии, като ще издигнат общи кандидати за кметове и листи. Във всички общини партията ще има листи за съветници, както и кандидати по населени места, съобщи областният председател на ДПС Гюнай Далоолу.

Номинациите са утвърдени на разширен областен съвет тази седмица в присъствието на народния представител Камен Костадинов. Листите са подредени по азбучен ред и до края на месеца ще бъдат представен в централата на ДПС, където всеки общински председател ще трябва да ги защити. Окончателната подредба ще направи централното ръководство на движението.

Горна Оряховица е сред приоритетните за ДПС общини, подчерта Далоолу. Тук партията залага на кметската кандидатура на Стефчо Алипиев, който е настоящ общински съветник и диригент на ансамбъл “Сидер войвода”. В момента имаме двама съветници в местния парламент, амбициите ни са да ги удвоим, заяви областният лидер. В община Горна Оряховица ДПС ще има кандидати в три населени места - Писарево, Върбица и Драганово.

Кандидатът за Свищов е бизнесменът и общински председател на движението Бедри Алиев. В крайдунавската община ДПС няма представителство в местния парламент, но сега партията е в кондиция и смятам, че ще имаме успех, коментира Гюнай Далоолу.

Претендент за градоначалник в Павликени ще е Радослав Розинов, дългогодишен активист и зам.-областен председател на ДПС. В Общинския съвет в момента движението е представено от двама съветници, целта е те да бъдат удвоени. По населени места ДПС издига кандидати във Върбовка, Батак, Недан, Стамболово, Бутово, Сломер и Горна Липница.

В битката за кмет на Полски Тръмбеш влиза 24-годишният активист от младежката структура на ДПС Мастън Мастънов, завършил финанси във ВТУ. Движението ще има кандидати и в две села на общината – Петко Каравелово и Раданово, където се надява да спечели още на първи тур.

В две общини ДПС се включва в силни коалиции. В Стражица движението отива на избори заедно с Реформаторския блок, НДСВ, Партията на Зелените и Обединените земеделци на Мозер. В Златарица ДПС влиза в коалиция с БСП, НДСВ и БЗНС на Спас Панчев.

За кметския стол в Стражица ще се бори Георги Бянов, бивш командир на военно поделение в града и назначен за зам.-шеф на “Терем”. “След като обявихме кандидатурата му обаче,  Георги Бянов беше уволнен от предприятието. Досещаме се за кого може да бъде заплаха той и ще направим питане в парламента. Призовавам всички кандидати да участват в една толерантна битка, без да използват заплахи”, заяви Гюнай Далоолу. По думите му този удар е мотивирал още повече Георги Бянов в кметската надпревара за Стражица. Областният председател на ДПС прогнозира люта битка за кметския стол в малката община, където ще има още трима кандидати –  настоящата кметица Детелина Борисова, издигната от ГЕРБ, Румен Павлов от БСП и Илиян Маринов от АБВ.

В Стражица листата ще бъде коалиционна. Кандидати партньорите ще имат в няколко населени места на общината -  Виноград, Лозен, Камен, Горски Сеновец, Бреговица, Царски извор, Кесарево, Владислав, Благоево, Асеново, Балканци и Сушица.

В Златарица коалиционните партньори ще подкрепят за кандидат-кмет Теодора Косеркова, която е била три пъти секретар на общината. Кандидати ще имат в Средно село, Калайджии, Горско ново село, Родина и Резач.

В Сухиндол, Елена и Лясковец ДПС няма да има кметски кандидатури, но ще участва на местния вот с листи за съветници. В момента партията няма представителство в местните парламенти на тези общини, като идеята е да спечели съветнически места. В община Сухиндол движението ще има кандидати в две населени места - Бяла река и Коевци, а така също в еленските села Майско, Константин и Каменари.

В община Велико Търново също няма да издигаме кандидат-кмет, но ще се борим за истински съветници, които ще защитават интересите на ДПС и на общината, коментира Гюнай Далоолу, визирайки случая с Ваня Павлова, която преди няколко месеца напусна групата на ДПС и премина към АБВ. Кандидати за кмет движението обаче ще има във Водолей, Шереметя и Леденик.

Областният председател подчерта, че ДПС няма да бъде донор на гласове за никоя партия и няма да подкрепя други кандидати. “За нас местният вот е много важен и искаме да запазим резултата си от последните парламентарни избори, когато спечелихме 11 685 гласа. Подкрепа ще окажем на балотажа, след като видим какви са резултатите”, заяви Гюнай Далоолу.