Бежанската криза е тест за истинското лидерство в Европа, смята политолог
Бежанската криза е тест за истинското лидерство в Европа, смята политолог / снимка: БГНЕС, архив

Бежанската криза е тест за истинското лидерство в Европа, коментира в интервю за БТА политологът доц. Анна Кръстева, която е ръководител на Център за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания към Нов български университет и доктор хонорис кауза на Университета Лил 3, Франция.

За момента ярко лидерство демонстрира единствено Германия - Меркел се изправи смело пред освиркващите я неонацисти и твърдо и категорично обяви, че решението не е в омразата, а в ефикасната политика, смята политологът.

Бежанската криза днес е най-голямата в Европа след Втората световна война, огромно предизвикателство пред правителствата и народите, отбелязва тя.

Кръстева резюмира тенденциите в три насоки - зачестяване на кризите, увеличаване на техния мащаб, превръщане в транзитни и дори приемни страни на държави без опит в интеграция на бежанци.

Най-тъжният парадокс е, че бежанците днес напълно се вписват в класическата фигура на хора, бягащи от война, насилие, преследване, посочва доц. Кръстева и припомня, че в по-спокойни периоди бежанският статут е бил използван от икономически имигранти. Ако ХХ век беше век на бежанците, ХХI век се е запътил да му отнеме короната в тази тъжна класация, казва политологът.

Ключовата фигура на бежанеца в България е транзитна. Изключение са бежанците, които искат трайно да уседнат у нас, мнозинството искат да заминат бързо, веднага, окончателно за Германия, Швеция, Холандия, коментира още доц. Анна Кръстева.