Според Ким Чен-ун за споразумението със Сеул са помогнали ядрените оръжия
Според Ким Чен-ун за споразумението със Сеул са помогнали ядрените оръжия / снимка: БГНЕС, архив

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че за постигането на "историческото споразумение" със Сеул повече са допринесли ядрените му оръжия, отколкото преговорите, предаде Франс прес.

На съвещание на Централната военна комисия младият ръководител обясни, че споразумението, върнало двете страни "към помирението и доверието", е постигнато благодарение на Северна Корея, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Споразумението, договорено в граничното селище Панминчжон, където беше подписано и примирието след войната от 1950-53 г., позволи да се разреди напрежението в момент, когато двете страни изглеждаха пред сблъсък.

Сеул прекрати излъчването на пропагандни послания с високоговорители по границата, а Пхенян изрази съжаление за експлозията на противопехотни мини в началото на август, осакатила двама южно корейски войници. Споразумението предвижда също двете страни да продължат диалога.

Ким Чен-ун обаче подчерта, че това не значи, че страната му ще обсъжда средствата за прекратяване на програмата си за ядрено въоръжаване, която според него се явява централен фактор за мира.

Споразумението от Панминчжон в никакъв случай не беше постигнато на масата за преговори, а благодарение на колосалната ни военна сила и на възпиращия ни ядрен арсенал, каза лидерът на КНДР.

Източник: БТА