Укрепването на „Св. св. Кирил и Методий“ навлиза в ключов етап
Укрепването на „Св. св. Кирил и Методий“ навлиза в ключов етап / netinfo

След укрепването на стените на църквата "Св. св. Кирил и Методий" по високотехнологичен метод с въглеродни нишки, сега се пристъпва към заздравяването на уязвимата основа на катедралата чрез прилагането на едни от най-добрите инженерни решения.
Храмът с вековна история е строен с каменна зидария без конструктивни елементи. За да се осигури добра стабилност на църквата, конструкторите ще използват системата Jet Grouding. Тя предвижда под основата на храма ще бъдат изкопани отвори, в които ще се отлеят бетонни пилоти. Те ще са около 150 на броя с дължина от 8 до 12 метра и диаметър от 1,5 метра.
Машината, с която ще бъде извършено укрепването, е единствена по рода си в България. Тя се използва при строителството на масивни сгради, където се изискват изключително високи показатели за устойчивост и са от най-висок клас за сеизмична устойчивост.
Бетонът за подземните подпори ще бъде инжектиран в отворите под налягане, което осигурява много голям коефициент на здравина и устойчивост. На практика пилотите ще служат като огромни масивни кокили, които ще дадат много добра стабилност на постройката.
Външните стени на църквата също ще бъдат укрепени. Това ще стане с обтегачи, които да пристегнат зидовете и ще поемат напрежението при земетръс. Такива обтегачи има монтирани и във вътрешната част на църквата. Укрепването на стените и куполите с карбонови нишки и платна приключи. Авторът на проекта за укрепването на катедралата проф. Йордан Милев е разрешил да се премахне тръбното скеле, което беше монтирано в началото на ремонтните дейности.
Предстои още да се премахне цялата настилка на кота 0 и да се замени с нова, която ще е подсилена с арматура. Работата по укрепването на основите ще започне в началото на септември.