Може ли да бъде подобрен вкусът на шоколада?
Може ли да бъде подобрен вкусът на шоколада? / ThinkStock/Getty Images

Германски учени твърдят, че могат да предложат формула за супершоколад на базата на промени в ключова съставка на молекулярно ниво, съобщи в. "Дейли мейл".

10 любопитни факта за шоколада

Учените от Техническия университет в Мюнхен са се съсредоточили върху лецитина в шоколада, който се използва за стабилизиране на мазнините, така че те да не се отделят от какаото и млякото. Как действа лецитинът, не е ясно. Производителите на шоколад досега изпипваха рецептите си само на базата на опита и грешката.

Белгийци правят „супер шоколад" с мая за бира

Според специалистите молекулярната динамика може да е ценен помощник в процеса на бавното топене и смесване на шоколада, в който се постига финият му вкус и аромат.

"Молекулярната динамика ни позволява само да моделираме в мащаб на наносекунди и нанометри. Този процес обаче продължава минути и часове. Когато зададем специфичния въпрос как молекулата на лецитина се свързва със захарната повърхност, тя може да помогне невероятно много", казва ръководителят на екипа Хайко Бризен.

Учени установиха защо побелява шоколадът

Разбирането на този механизъм е ключово за производителите на шоколад. Германските учени не са единствените, които се надяват да подобрят вкуса на шоколада. Белгийски екип установи тази година, че хибрид между бирените дрожди и микроорганизми от естествената среда в какаовите ферми може да постигне това по време на сушенето на зърната, когато се оформя вкусът им.

Източник: БТА