СДС застава зад половината кандидат-кметове на ГЕРБ във Варненско
СДС застава зад половината кандидат-кметове на ГЕРБ във Варненско / снимки: Дарик Варна

СДС-Варна ще подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних. За предстоящите местни избори „сините" застават и зад още четирима кандидати на ГЕРБ за кметове на общини във Варненско, обявиха от местната структура на партията.

„Последните две години смятам, че е улучена ваксата. В СДС-Варна смятаме, че са направени доста неща в положителна посока, тенденцията е обърната. Затова ние ще подкрепим във Варна Иван Портних", коментира лидерът на градската организация на „сините" Янко Станев. „Ние искаме, имаме амбицията да сме част от продължението на тези хубави неща, които се случват. Също така имаме амбицията, ако можем, да сме и част от корекциите при неминуемите проблеми, които се появяват при управлението на втория по големина в България град", добави Станев. По думите му, основен приоритет пред СДС-Варна ще е икономическото възраждане на града и стабилно управление.

Все още не е ясен съставът и подредбата на листата, с която СДС-Варна ще се яви на вота наесен. На местно ниво „сините" имат подписано предизборно споразумение с друга партия от Реформаторския блок (РБ) - БЗНС, за подкрепа на кандидата за кмет Иван Портних и обща листа. "Към този момент няма водени разговори с останалите партии от РБ за каквото и да е", обясни Янко Станев.

Окончателният вид на листата ще стане ясен след Националния съвет на 5 септември.
Листата ще бъде съобразена с европейските принципи по пол, възраст, образование и райони. В челото ще има икономист, финансист и експерти в сферата на социалните дейности и здравеопазването. След 5 септември ще бъдат обявени и кандидатурите на партията за районни кметове във Варна.

Утвърдени от Областният съвет на СДС са кандидатите за кметове на общини, които партията ще подкрепи на предстоящия местен вот. В Белослав, Долни чифлик и Ветрино ще подкрепят кандидатите на Реформаторския блок - съответно Галина Тодорова, Стефчо Стоянов и Милен Георгиев. „Сините" ще имат свой кандидат за кмет и в община Бяла - Димитър Петров.СДС застават зад кандидатите на ГЕРБ в общините Девня, Вълчи дол, Аксаково и Аврен - съответно кандидатите Свилен Шитов, Тошко Янев, Атанас Стоилов и Емануил Манолов. В Провадия „сините" ще ударят рамо на независимия Ивайло Илиев.

За общините Суворово и Дългопол предстои да бъде взето решение. В Дългопол е възможно да има доста сериозна изненада по отношение на позицията на СДС за кмет, подхвърли Янко Станев.

СДС застава зад половината кандидаткметове на ГЕРБ във Варненско
netinfo

„Удовлетворява ни отношението на националното ръководство на СДС към нас. Удовлетворява ни свободата, която ни е дадена да правим своя избор при подкрепата на кметовете и при съставянето на листи и тяхното регистриране", изтъкна градският лидер на „сините". Той коментира и разногласията в Реформаторския блок по отношение на листите и подкрепата за кандидат-кметовете:„За нас Реформаторския блок е едно положително явление. Ние смятаме, че една коалиция, която е издържала изпитанието на едни избори, има шансове да издържи и други изпитания. Националните проблеми на РБ обаче не могат да бъдат решавани преди и по време на местните избори".

Слоганът на СДС-Варна за предстоящите избори ще бъде „Оригиналът има значение".