Започва Световното първенство по Таекуон-до в Пловдив
Започва Световното първенство по Таекуон-до в Пловдив / Дарик радио, архив

Точно в 09.00 часа започва Световното първенство по Таекуон-до, което се провежда в Пловдив от днес до 30-ти август. В него ще вземат участие 850 състезатели от 80 държави, които за първи път ще изпробват новопостроената многофункционална зала „Колодрум“.

Официалното откриване на първенството ще бъде тази вечер от 19.00, но състезанията започват още от сутринта с дисциплината Тул. Утре състезанието ще продължи с индивидуалните спаринги и единоборства, а на 29-ти август състезателите ще мерят сили на древната сцена на Античния театър. На 30-ти август, когато пък е официалното откриване на многофункционалната зала „Колодрум“, ще се проведат и последните събития, свързани с първенството.

Българският национален отбор ще бъде представен от 7 мъже и 13 жени, като състезателите ни имат сериозни шансове за медали в повечето дисциплини.

Входът за всички състезания е свободен.

Броени часове преди старта на Световното първенство се проведе 25-ия Конгрес на Международната федерация по Таекуон-До ITF. За  вицепрезидент на централата бе избран Марио Богданов, който е шеф на родната федерация по Таекуон-До ITF. За избирането му на високия пост се стигна след пълно единодушие на делегатите, които бяха 150 човека от 81 държави. Световната централа има и нов президент. Отново с пълно мнозинство беше гласувано доверие на Ри Йон Сон от Северна Корея, който ще бъде новият шеф в следващите 5 години. Досегашният председател проф. Чанг Унг ще бъде почетен президент.

Още един българин бе избран на ръководна длъжност. Вергилий Ситнилски е вицепрезидент на Съдийската комисия към Европейската федерация Таекуон-До ITF. Делегатите похвалиха родната федерация за перфектната организация около Световното първенство, а проф. Чанг Унг в своето слово нарече предстоящия шампионат исторически, а страната ни - прекрасен домакин.