Даниела Величкова ще е предследател на ОИК-Шумен
Даниела Величкова ще е предследател на ОИК-Шумен / netinfo

Представителите на политическите партии в Шумен постигнаха частично разбирателство относно състава и постовете на Общинската избирателна комисия. Тя трябва да организира и проведе местните избори и националния референдум тази есен.

По време на консултациите между парламентарно представените партии, проведени при кмета на Шумен Красимир Костов изяснено бе кой ще заеме позицията за председател и тази за секретар.

Председател ще бъде Даниела Величкова, издигната от ГЕРБ, чиято кандидатура събра 6 гласа по време на гласуването. Даниела Величкова е юрист по образование, с опит в провеждането на избори и участието в избирателни комисии, уточниха от ГЕРБ и припомниха, че тя бе председател на изборната комисия и по време на парламентарните избори през 2013 г.

Предложение за председател направиха и от БСП, издигайки кандидатурата на адвокат Валентина Великова, тя обаче събра само 3 гласа „за". За секретарското място в ОИК-Шумен обаче Велева получи подкрепа от 6 политически сили. Другото предложение бе на ДПС, от където предложиха секретар да бъде Дениз Джалял, но той не получи съответната подкрепа.

Даниела Величкова ще е предследател на ОИКШумен
netinfo

Най-оспорвана бе заместник-председателската позиция. Претенции техен човек да заеме поста изразиха от „Атака", „Патриотичен фронт" и ДПС.

Куриозно бе предложението на патриотите, чиято коалиция по време на консултациите бе представена от членове на НФСБ и ВМРО, които явно не бяха постигнали съгласие по между си кой да заеме единственото членско място, което се полага на „Фронта" в ОИК-Шумен. Съответно последваха и две предложения за зам.-председател на Комисията - от НФСБ предложиха Севдалина Герджикова, а от ВМРО Делян Нанев. При гласуването Герджикова събра 4 гласа „за", а Нанев 3. Юлиан Русев, който бе издигнат от „Атака" събра положителен вот от две партии, а Денис Джелял от ДПС бе подкрепен само от една политическа сила.

Съгласно решение на ЦИК, Комисията за община Шумен ще бъде съставена от 11 души. Разпределението на членовете става съгласно парламентарното представителство на партиите, според което членовете на ОИК-Шумен са разпределени по следния начин, ГЕРБ - 3, БСП - 2, ДПС -1, РБ - 1, ПФ - 1, ББЦ -1 и АБВ - 1.

Очаква се в срок до 4 септември ЦИК да излезе с окончателно решение за състава на ОИК-Шумен.