НСТС одобри модела за прехвърляне на осигурителните вноски
НСТС одобри модела за прехвърляне на осигурителните вноски / снимка: БГНЕС
Бизнесът разединен за модела за разпределение на осигуровките
81406
Бизнесът разединен за модела за разпределение на осигуровките
  • Бизнесът разединен за модела за разпределение на осигуровките

Националният съвет за тристранно сътрудничество приe Наредбата за внасяне и разпределяне на осигуровките, но без да е постигнато съгласие между партньорите. Документът, изготвен от финансовото министерство, раздели членовете на съвета. Докато от КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа" застанаха зад идеите, от Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара ги разкритикуваха.

Наредбата трябва да уреди начина, по който хората ще могат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Идеята е това да става чрез подаване на заявление в НАП. Според финансовият министър Владислав Горанов наредбата идва като продължение на промените в кодекса за социално осигуряване.

„Идеята на пенсионната реформа, която стартира в края на миналата година, е да гарантира повече права на хората и по-адекватни пенсии", заяви Горанов.

Президентът на КТ „Подкрепа" инж. Димитър Манолов подкрепи документа с мотива, че така се усъвършенства тристълбовият модел:

„КТ „Подкрепа" е за това осигурените лица да имат повече от една възможност да управляват старините си".

И докато предложението на правителството се ползва с подкрепата на КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа", не така стоят нещата с Асоциацията на индустриалния капитал. Шефът на организацията Васил Велев коментира, че наредбата няма да компенсира дефекти на Кодекса за социално осигуряване:

„Останаха някои съмнения за това, че законодателството, регламентиращо Сребърния фонд, трябва да се доразвие в посока запазване конфиденциалността на информацията".

От Българската стопанска камара също разкритикуваха наредбата и допълниха, че не виждат как тя ще укрепи финансовото състояние на сферата.