Машини на НАТО пресякоха Лудогорието
Машини на НАТО пресякоха Лудогорието / netinfo

Автовози с обозначения на НАТО преминават през  Лудогорието, най-вероятно за участие в най-голямото десантно учение в Европа след края на Втората Световна война „Swift Response-2015“.

Минават през Дунав мост – разказаха шофьори, пресичали през последните дни съоръжението, свързващо България и Румъния.

Вчера два от автовозите, натоварени с бронирани машини с цвят каки, бяха паркирани почти цял ден на автогарата в Цар Калоян. Регистрацията на автовозите бе полска, имаха надписи „convoi exceptionnel“, както и стикери с логото на НАТО на стъклото пред шофьорите.

Според официална информация на Министерството на отбраната „Swift Response-2015“ се провежда между 20 август и 13 септември. Въздушнодесантна операция на НАТО се води от САЩ, като се тренира едновременно в Германия, Румъния, България и Италия. Учението в България е в регионите на летищата Балчик и Тенево, както и на полигона „Ново село“. При изпълнението на задачите във въздушнодесантната операция участват до 400 военнослужещи от сухопътните войски на САЩ, Италия и България, както и екипажи и военнослужещи от военновъздушните сили на САЩ и България. Ще бъдат използвани до 12 единици транспортна и специална техника; до 12 самолета С – 130, до 12 вертолета НH-60 и UH-60 – съобщават още от Министерството на отбраната.