Трима кандидати за шеф на ОИК-Разград, ЦИК ще решава
Трима кандидати за шеф на ОИК-Разград, ЦИК ще решава / Радка Минчева

Регионалните представители на осемте парламентарно представени политически сили не постигнаха консенсус относно състава на Общинската избирателна комисия в Разград за местните избори през октомври.

Консултациите при кмета Денчо Бояджиев продължиха около 15 минути. Още в началото им стана ясно, че с решение на ЦИК местата като брой представители са разпределени, консултациите единствено определят ръководните постове, стават ясни и персоналните предложения. Квотите в 11-членната комисия са следните: ГЕРБ – 3 представители, БСП – 2, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, Атака и АБВ – по 1. Оказа се също, че ДПС е пуснало жалба до ЦИК, с която иска увеличение на своето представителство до 2 членове на ОИК, произнасяне обаче още няма.

Три от партии още в началото обявиха, че искат председателското място – предложението на ГЕРБ е Радка Башакова, на БСП – Катинка Матеева, на ДПС – Нергин Хамдиев. И тримата имат опит в организацията на изборни процеси, били са председатели на комисии. Секретар поискаха от Реформаторския блок, предложението е за Жоро Чобанов, от Патриотичния фронт пък предложиха Иван Димитров за заместник-председател.

Склонност за компромис показаха от ДПС с изявлението, че могат да се съгласят и на секретарско място. От другите партии обаче отстъпки нямаше и консултациите приключиха без консенсус. Утре протоколът от тях ще бъде представен на партийните представители за подпис, след което изпратен до ЦИК, които ще назначат със свое решение Общинската избирателна комисия в Разград.

Ето поименно предложенията на партиите:

ГЕРБ – Радка Башакова - юрист, Красимир Атанасов - и, Цветелина Ботева

БСП – Катинка Матеева - юрист, Петя Стефанова – бивш секретар на община Разград

ДПС – Нергин Хамдиев - юрист (Хабибе Расим – в случай, че ЦИК се поизнесе положително по жалбата за двама представители)

Реформаторски блок – Жоро Чобанов - юрист

Патриотичен фронт – Иван Димитров – юрист, бивш председател на КНСБ

България без цензура – Преслав Колев

Атака – Русанка Стефанова

АБВ – Светлана Неделчева – юрист