Белгия засили мерките за сигурност във влаковете и по гарите
Белгия засили мерките за сигурност във влаковете и по гарите / снимка: БГНЕС, архив

Белгийското правителство реши днес да засили мерките за сигурност във влаковете и по гарите в страната, след вчерашното нападение във високоскоростния влак „Талис” по линията Амстердам - Париж, извършено от тежковъоръжен мъж, качил се в Брюксел, предаде АФП.

Решението беше взето по време на среща на Съвета за национална сигурност, състояла се днес по инициатива на премиера Шарл Мишел. Решено е да се въведат няколко предпазни мерки, които влизат в сила от този уикенд. Съвместните френско-белгийски патрули във влаковете „Талис” ще бъдат засилени.

Ще бъдат подсилени и патрулите и мерките за контрол на международните гари, които ще си сътрудничат с местната полиция. Засилва се и проверката на багажите.

На заседанието е било напомнено на полицейските служби, че трябва да проявяват засилена бдителност към всякакво подозрително поведение по време на всякакви големи събития и на места, където се събират много хора.

На срещата са присъствали много министри, както и представители на федералната прокуратура, държавната сигурност и Органа за координация за анализ на заплахите (Окам).

Белгийският премиер Шарл Мишел разговаря снощи френския президент Франсоа Оланд. Те са се уговорили да продължат да засилват сътрудничеството между френските и белгийските служби за сигурност, които имат постоянни контакти.

Белгийският премиер Шарл Мишел призова за спешна среща на транспортните министри на Белгия, Франция, Германия и Холандия за въвеждане на по-строги мерки за сигурност на международните влакове, съобщи Ройтерс.

Източник: БТА