Семейство от София се качи на Шипка с детето си, на година и девет месеца, за да отдаде почит към героите
Семейство от София се качи на Шипка с детето си, на година и девет месеца, за да отдаде почит към героите / DarikNews.bg

Матей Василев на 1 година и девет месеца бе най-малкият участник в отбелязването на 138 години от епопеята на Шипка. Днес на историческия връх се качиха около 100-150 души, които засвидетелстваха почитта си към героите, борили се за свободата на България.

Въпреки лошото време цялото семейство на малкото момченце - бащата, майката и тяхната по-голяма дъщеря, беше дошло от София.

"Какво като е лошо времето? Когато героите са загивали за свободата да не е било по-добро?", каза бащата Васил и сподели, че изпитва вълнение винаги когато е на Шипка.

С мъгла, ниски температури и дъжд историческият връх посрещна днес официалните лица и хората, дошли да отбележат 138 години от Епопеята.

Сред официалните гости на церемонията бяха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, народни представители, евродепутати, кметове на общини.

Залата в административната сграда до паметника приюти част от гостите, които чуха интересни факти от Руско-турската освободителна война, разказани от доц. Марко Златев.