Съборът „И си носим песента за пореден път събира българомохамедани край Горно Новково
Съборът „И си носим песента за пореден път събира българомохамедани край Горно Новково / Пресцентър община Омуртаг

Текат последни приготовления за Националния фолклорен събор „И си носим песента", 2015 г. Той се организира ежегодно от община Омуртаг и читалище „Нова светлина-1956" село Горно Новково, със съдействието Министерство на културата. „Съборът се превръщае във форум за българската култура, който утвърждава народните добродетели на отделната общност и на гражданското общество и особено на българомохамеданите от всички краища на България", казват организаторите. Тук среща си дават българомохамедани от цяла Североизточна България, преселници от Родопите.

Тази година празникът ще се проведе за деветнадесети пореден път на красивото възвишение край селото. Датите за събора са 29-ти и 30-ти август. Въпреки, че срокът за подаване на заявките за участие изтече, в момента все още се приемат такива.

Предстоящият събор има състезателен характер, като тричленно жури от музикални специалисти оценява участниците в надпяването. Откриването му тази година ще бъде от 11 часа на 29-ти август. Концертната програма включва изпълнения на оркестър „Кралете" със солисти Златка Бошнакова и Митко Дедов.

През 2014 година над 150 участника от шест области на страната представиха свои изпълнения. Участниците бяха разпределени в няколко категории: детски, женски и мъжки певчески групи, индивидуални изпълнители, дуети, инструменталисти и танцови групи.