Ципрас подава оставка, предсрочни избори се очакват на 20 септември
Ципрас подава оставка, предсрочни избори се очакват на 20 септември / снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще подаде оставка днес, за да отвори пътя за предсрочни избори. По думите му сега е ред на гърците да се произнесат дали той ги е представлявал адекватно в битката с чуждестранните кредитори по отношение на исканията за строги икономии, предаде Ройтерс.

Ципрас трябва да връчи официално оставката си на гръцкия президент.

"Политическият мандат от изборите на 25 януари се изчерпа и сега гръцкият народ трябва да каже своята дума", заяви гръцкият премиер в телевизионно обръщение към нацията.

Ципрас, който съвсем наскоро уреди споразумение за спасителна програма, избра варианта с предсрочни избори, за да консолидира позициите си, след като близо една трета от депутатите от неговата партия СИРИЗА отказаха да подкрепят в парламента миналата седмица договорения с кредиторите план и лишиха гръцкия премиер от гарантирано политическо мнозинство, отбелязва Ройтерс.

В обръщението си Ципрас защити преговорната тактика на своето правителство и заяви, че Гърция е получила най-доброто възможно споразумение за нейната тригодишна спасителна програма от другите страни от еврозоната на стойност 86 милиарда евро, посочва Асошиейтед прес.

Изборите ще бъдат произведени в рамките на един месец, като по данни на официални източници от правителството най-вероятната дата е 20 септември.

Източник: БТА