Пхенян заплаши с военни действия Южна Корея
Пхенян заплаши с военни действия Южна Корея / снимка: БГНЕС

Северна Корея предупреди, че ще започне военни действия, ако Сеул продължи да води пропагандна кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Това съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.
Пхенян постави 48-часов ултиматум за спиране на излъчването от високоговорителите, съобщи Ройтерс.

Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън

Северна Корея откри днес артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона. Мишена на обстрела, както се предполага, са разположените там високоговорители, използвани от Сеул за пропагандна кампания срещу Пхенян. Малко по-късно Южна Корея отвърна с изстрелване на около 20 снаряда срещу северната си съседка.

Не се съобщава за пострадали или за щети, но южнокорейските власти наредиха евакуация на населението от този район. Армията на Южна Корея е приведена в най-висока степен на бойна готовност. Армейски части на Северна Корея също са били приведени в пълна бойна готовност по протежение на демилитаризираната зона, каза източник от военното министерство в Сеул.

КНДР заплаши САЩ с непознато оръжие

Висши икономически и финансови представители на Южна Корея ще се срещнат утре, за да обсъдят какво влияние върху икономиката и пазарите ще окаже днешната размяна на огън през границата със Северна Корея, съобщи Ройтерс.

Източник от южнокорейското министерство на финансите каза, че на срещата ще присъстват заместник-ръководителите на министерството на финансите, централната банка и две надзорни финансови агенции.

Източник: БТА