Испанка наби с патица по главата природозащитник
Испанка наби с патица по главата природозащитник / ThinkStock/Getty Images

Активист природозащитник беше бит с патица по главата, след като се опита да спре традиционна гонка на патици в морето в каталунското градче Росес, предаде Франс прес.

Фолклорният обичай датира от 1918 година. Около десетина патици биват пускани в морето, които плувци улавят и ги връщат на брега. Испанските природозащитници от години роптаят срещу традиционната гонка, тъй като тя страхотно стресира птиците. Така стана и инцидентът в неделя. Млада участничка би по главата активист, който беше дошъл да заснеме жестокия според него ритуал. Дамата държеше патицата за краката и налагаше с нея човека с камерата.

Докато беше бит, активистът редеше: "Продължавай да мъчиш животното, продължавай, аз те снимам. Малко милост за птицата. Тя също има свой живот, като децата и семейството ти!".

Клипчето на бития с патицата беше качено във Фейсбук и беше гледано 40 хиляди пъти. По време на инцидента други активисти освиркваха участниците, а на биячката й крещяха "Ти не би направила това на твоето куче, нали!"

Кметицата на малкото градче Росес не смята да отменя традиционните гонки с патици, които в скоро време ще честват своя вековен юбилей. Но на съвсем друго мнение са природозащитниците. Те ще направят всичко по силите си, за да спрат страданията на птиците, които получават по време на ритуала стресови състояния и вътрешни кръвоизливи. Вече е събрана петиция с 10 хиляди подписа за забраната на коридата и ловенето на патици в морето в градчето Росес, изтъква агенцията.

Източник: БТА