На МКС започва експериментът с роботи Контур -2
На МКС започва експериментът с роботи Контур -2 / БГНЕС, архив

Космонавтите от Международната космическа станция /МКС/, заедно с учени от Русия и Германия, започват съвместни експерименти с роботи в рамките на проекта "Контур-2", съобщава агенция ТАСС.

Днес е предвиден първият сеанс на управление с наземни роботи и МКС. Разработените технологии ще бъдат използвани при бъдещото усвояване на повърхността на Луната.

В рамките на експеримента оператор-космонавт ще управлява робот от космоса. Ефектът на телеприсъствие на оператора се постига благодарение на това, че той не само ще вижда изображението на монитора си, но също така ще усеща движението на робота. Космонавтът ще може да "почувства" окръжаващата среда чрез ръкохватката си. Видеокартината се допълва от триизмерно изображение на модела на робота. Неговите движения се управляват с дистанционни сигнали.

Научната апаратура за "Контур-2" беше разработена от германски и руски учени. Целта на експеримента е един ден строителството на база на Луната да бъде поверено на роботи, които ще се командват от Земята и от орбитална станция, кръжаща около нашия естествен спътник.

Източник: БТА