В „Максуда“ заваляха камъни срещу жандармерията (СНИМКИ)
В „Максуда“ заваляха камъни срещу жандармерията (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Камъни и тухли заваляха срещу жандармеристите и полицаите, които охраняват събарянето на незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда“. Напрежението в квартала се покачи след опит на служителите на реда да изведат принудително дете, което припадна в една от постойките. След това около 7 души, повечето от които тийнейджъри, се качиха на покрива на къщата. Там те запалиха огън, а след това започнаха да хвърлят камъни. Ром пък размаха сърп срещу служителите на реда, които са обградили с щитове района. Засега няма пострадали.

В Максуда заваляха камъни срещу жандармерията (СНИМКИ)
netinfo

Преди това циганин заплаши да се самозапали, тъй като остава без дом. Неговата къща е една от всичките 58 постройки, чието разрушаване започна тази сутрин и трябва да приключи до края на деня. След намесата на служители на МВР мъжът, който е на средна възраст, беше разубеден да не посяга на живота си.

В Максуда заваляха камъни срещу жандармерията (СНИМКИ)
netinfo

На ромка й беше оказвана медицинска помощ, след като й прилоша. Не се наложи обаче жената да бъде отвеждана в болница. В „Максуда“ има дежурен медицински екип и линейка.

В Максуда заваляха камъни срещу жандармерията (СНИМКИ)
netinfo

Около 7 постройки бяха съборени през първите два часа на акция. Двата багера времнно спряха работа, тъй като обитателите на другите къщи изкарват имуществото си.

Снимки от събарянето на незаконни ромски къщи в „Максуда“ ВИЖТЕ ТУК.