Убиец ще получи обезщетение заради лошите условия във варненския затвор
Убиец ще получи обезщетение заради лошите условия във варненския затвор / DarikNews.bg, архив

Осъденият доживот убиец Халил Хасан (42 г.) ще получи 4000 евро обезщетение от държавата заради лошите условия в затворите във Варна и Ловеч. По жалбата на рецидивиста, който има общо 11 присъди, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе през месец март, а на днешното си заседание Министерски съвет гласува да изпълни решението. България ще плати също и 1102 евро разноски по делото.

През октомври 2000 г. Хасан е осъден за грабеж и убийство и му е кумулирано наказание доживотен затвор без замяна. Оттогава той излежава присъдата си в Ловешкия и Варненския затвор, а съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража   осъдените на доживотен затвор автоматично се поставят под специален режим и се държат в изолация в постоянно заключени килии.

Хасан подава в български съдилища два иска за обезщетение заради специалния режим и лошите битови условия, изтъквайки липсата на тоалетни и използването на кофа в килията за естествените си нужди, както и лошите вентилация, отопление, хигиена, храна и медицински грижи. Исковете му са отхвърлени с окончателни решения от Върховния съд.

Според ЕСПЧ обаче битовите условия в двата затвора са нечовешки и унизителни, а „страданията и трудностите, понесени от жалбоподателя, превишават неизбежното ниво на страдание, присъщо на наказанието лишаване от свобода и надхвърлят минималното ниво на суровост“. Съдът в Страсбург отхвърля друго оплакване на Хасан, че във затвора във Варна е подлаган на расистки обиди от един от надзирателите.

Преди две седмици в. „Труд“ съобщи, че е нападнал с арматурно желязо надзирател в Плевенския затвор.

На днешното си заседание Министерски съвет гласува изпълнението на още пет решения на ЕСПЧ по жалби срещу България.