Романтиката за съвременните мъже е...
Романтиката за съвременните мъже е... / ThinkStock/Getty Images

Съвременните мъже намират за романтично да помнят годишнините от важни за двойката събития, да придружават половинките си на пазар и да им признават, че ги обичат повече от любимия футболен отбор, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 души по поръчка на производителите на кафе "Carte Noir".

Какво е романтиката от мъжка гледна точка

Романтиката по традиция се свързва с цветя и шоколад, но днес много мъже смятат, че редица обикновени и дребни неща "се броят" за романтични жестове. Десет процента от представителите на силния пол например намират за романтично да помнят годишнините от важни за двойката събития. Други се смятат за романтични, когато отменят собствените си планове заради партньорките си, придружават ги на пазар или изразяват задоволство от времето, прекарано в компанията на роднините на съпругата или приятелката.

Мъжете са по-романтични от жените

Проучването разкрива още, че някои "старомодни" романтични жестове са се запазили и до днес - например организирането на пътешествие до Париж или чакането на любимата в дъжда.

Топ 10 на най-романтични жестове

"Резултатите от допитването показват, че макар романтиката да не е отмряла, начините за изразяването й са се променили. Стереотипните жестове, които обичайно свързваме с романтиката - червени рози, шоколадови бонбони, вечери на свещи, все повече се преплитат с дребни всекидневни жестове", казват авторите на проучването.

Въпреки това над 55 процента от дамите искат партньорите им да са по-романтични.

В наши дни социалните мрежи често са смятани за виновници за липсата на достатъчно романтика във връзката. Един на четирима участници в допитването например смята, че е страхотен начин да засвидетелства обичта към половинката, като не "виси" постоянно във Facebook, докато гледат телевизия или се хранят заедно.

Източник: БТА