Колко струва на Франция скъсването на договора за мистралите
Колко струва на Франция скъсването на договора за мистралите / снимка: БГНЕС

Разтрогването на договора с Русия за доставка на два хеликоптероносача тип "Мистрал" ще струва на Франция много по-скъпо, отколкото твърдят властите, пише днес френският в. "Канар аншене", цитиран от ТАСС.

Според министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, официален Париж ще плати на Москва обезщетение, по-малко от 1,2 милиарда евро. "Всъщност обаче загубите ще достигнат близо 2 милиарда евро - редица пера не са взети под внимание от правителството", заявява вестникът.

Франция търси нови купувачи за корабите „Мистрал”

По негови данни френските власти ще трябва да компенсират сумата 896 милиона евро, преведена от Русия за самото построяване на корабите. Освен това, Париж ще трябва да плати за оборудването на пристанище Владивосток, предвидено за базиране на единия хеликоптероносач, и за преоборудването на 32 вертолета Ка-52 за недоставените мистрали. В сметката влизат и командировките на 400 руски моряци, обучавани през 2014 г. шест месеца във френската корабостроителница в Сен Назер.

Париж и Москва договориха обезщетение за корабите "Мистрал"

Допълнително френската държава ще се наложи да обезщети и френските фирми изпълнители на поръчката. По данни на "Канар аншене" правителството ще изплати 350 милиона евро на основния изпълнител, компанията Де Се Ен Ес. "Още най-малко 200 милиона евро ще отидат за подмяна на електрониката, монтирана по поръчка на Русия, за да може корабите да бъдат продадени в бъдеще на други държави", посочва изданието.

Заради скъсването на договора ще пострадат също пристанището в Сен Назер, корабостроителницата и други фирми, чиито общи загуби ще достигнат 400 милиона евро.

Русия се отказва от сделката с Франция за корабите "Мистрал"

В началото на август Льо Дриан съобщи, че точната сума на обезщетението за Москва ще бъде обявена в парламента, защото съответното споразумение трябва да бъде одобрено от френските депутати. Те ще разгледат случая, щом приключат отпуските, каза председателят на Националното събрание Клод Бартолон. Парламентаристите започват отново работа на 14 септември, уточнява ТАСС.

Източник: БТА