За първи път болен от туларемия е заразен в Кюстендилска област
За първи път болен от туларемия е заразен в Кюстендилска област / sxc.hu
За първи път болен от туларемия е заразен в Кюстендилска област
81340
За първи път болен от туларемия е заразен в Кюстендилска област
  • За първи път болен от туларемия е заразен в Кюстендилска област

За първи път е регистриран местен случай на инфекциозното заболяване туларемия* в Кюстендилска област. Заболяването е открито в 2-годишно дете от село Мурсалево, което вече се лекува в Инфекциозна болница-София. Все още не е ясно как се е заразило детето с бактерията.

"Досега нямаше случай, при който болен от туларемия да се е заразил на територията на Кюстендилска област. Това е рядко срещано заболяване, имали сме през годините назад единични случаи, но болните са били заразени в други области или страни", коментира за Дарик д-р Илияна Кръстева от РЗИ- Кюстендил.

2-годишното дете е лекувано първоначално в общинската болница в Дупница, като е имало съмнение, че е болно от бруцелоза.

Туларемията не се предава от човек на човек, а най- често от гризачи, комари, кърлежи, бълхи, птици. Взетите проби от домашните животни на семейството на болното дете са отрицателни. Заложени са капани за гризачи - мишки, плъхове.

Въпреки че е малко вероятно, ще се вземе проба и от водоизточниците, допълни д- р Кръстева.

В четвъртък инспекторите от РЗИ-Кюстендил ще вземат кръвни проби за изследване за бруцелоза от над 60 жители на село Смочево, където бяха открити десетки заразени от заболяването животни.

На този етап не се предвижда да бъдат изследвани монасите от Рилския манастир, а само пастира на стадата на светата обител. Пробите на две от животните на манастира са също положителни.

*************

*Туларемията е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост.

Основен източник и резервоар на заразата в природата са различни животни - основно гризачи, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи, обитаващи жилищата - най-често по трансмисивен път.

Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С - за 5 минути, дезинфектанти - за няколко минути.

Други новини от Кюстендил