11 любопитни факта за телевизията
11 любопитни факта за телевизията / ThinkStock/Getty Images

По случай днешния ден на Света Клара от Асизи в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за телевизията:

1. Светицата е обявена за покровителка на телевизията през 1958 г.

2. Смята се, че когато е била твърде болна, за да присъства на литургия, Клара е била в състояние да вижда и чува през стените на стаята си - сякаш следи телевизионно излъчване.

3. Света Клара от Асизи умира на 11 август 1253 г. на 59-годишна възраст. Канонизирана е за светица само две години по-късно.

4. Въпреки че телевизията се смята за изобретение от 1926 г. на шотландеца Джон Лоджи Беърд, първото документирано споменаване на думата на английски датира от 1907 г.

5. Абревиатурата ТВ за пръв път е използвана през 1948 г.

6. Думата "телевизия" е наполовина гръцка и наполовина латинска.

7. От това устройство няма да излезе нищо добро", казва през 1936 г. британският журналист, издател и политик Чарлз Престуич Скот.

8. "Телевизията няма да има никаква значима роля нито през Вашия, нито през моя живот", заявява през 1958 г. британският философ Бъртранд Ръсел.

9. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват, че средностатистическият зрител гледа телевизия по три часа и 52 минути дневно на телевизионен приемник и само три минути и 30 секунди на други устройства като лаптопи, таблети и смартфони.

10 Деветдесет и пет процента от домакинствата във Великобритания разполагат с телевизионен приемник.

11. Първата двойка, показана в леглото заедно по телевизията в праймтайма, са популярните анимационни герои Фред и Уилма Флинтстоун.

Сравнете цените на телевизори тук

Източник: БТА