Село може да остане без лекар заради неразбории
Село може да остане без лекар заради неразбории / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Село може да остане без лекар заради неразбории
81325
Село може да остане без лекар заради неразбории
  • Село може да остане без лекар заради неразбории

Село Селча в община Девин може да остане без лекар. Причината е в апетитите на кметовете на Девин и Селча към сградата, в която се помещава здравната служба, каза потърпевшият доктор Георги Литов. По думите му в последните две години местната власт се опитва да го изгони от сградата чрез прекратяване на наемните отношения, включително и чрез смяна на брави и заключване на коридори. Досега издадените от кмета на Девин актове са падали в съда.

400 души от родопското село Селча може да останат без личен лекар заради проблеми между община Девин и здравната служба в селото. Причината се оказва сградата, в която се помещава лекарския кабинет, каза Георги Сербезов от сдружението "Граждански контрол - Защита на животните":

„Апетитите към здравната служба са в основата на кампанията, продължаваща вече години, целяща да извади доктор Литов от сградата на здравната служба. Както говори цялото село, апетитите са сградата да бъде продадена и да се прави старчески дом, има версии и за хотел. Тя в момента е публично-общинска собственост", каза Сербезов.

През последните няколко години кметът на община Девин е издал три заповеди за прекратяване на договора за наем и освобождаване на заеманите помещения каза доктор Георги Литов.

„С първите две се опита да прекрати наемните ми отношения с общината, а с последната заповед се опита да направи службата неизползваема. Това беше един срамен, не за мен, а за него, подход, с който той се опита да издаде заповед, с която да се сменят ключалките и бравите на врати, водещи към коридора, където са бушони, бойлери, дърва, както и ключалката към кабинета на д-р Литов. Така е написано в заповедта", обясни Литов.

Две от трите издадени заповеди вече са отменени от съда. Предстои изслушване по последния издаден акт. Георги Литов уточни, че досега местната власт не му е предлагала друга алтернативна сграда, в която може да се премести здравната служба.