Двама неизвестни откриха огън срещу американското консулство в Истанбул, съобщи телевизионният канал "Си Ен Ен Тюрк". Няма информация за пострадали при инцидента.

Според канала инцидентът е станал в северната част на града. По предварителни данни мъж и жена открили огън по сградата, а след това избягали от мястото на стрелбата.

Един човек е задържан след нападението, съобщиха световните агенции, позовавайки се на турски медии.

Турското правителство обвини радикална марксистка групировка за нападението. Пред агенция Франс пред анонимен официален представител разкри, че "атаката срещу консулството е свързана с "Революционния народен фронт за освобождение"(DHKP-C). Нейно дело бе и самоубийствения атентат пред американското посолство в Анкара през 2013 година.

Същият представител добави, че днешната терористична атака срещу полицейски участък в Истанбул е дело на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Тази нощ в непосредствена близост до полицейски участък в Истанбул избухна взрив. Пострадаха трима полицейски служители, както и седем цивилни жители. В резултат на мощния взрив, който отекна в 1.00 ч. през нощта в района Султанбейли, е разрушена част от триетажната сграда на полицейския участък, след което в него избухна пожар.

Нанесени са щети и върху съседен магазин. От взривната вълна са повредени и около 15 автомобила, намиращи се наблизо. Пострадалите са в болница. Според по-ранна информация, разпространена от ЕПА, атаката е била самоубийствена.

„Призовавам лидерите на всички политически партии да поемат отговорност за обществения ред и демокрацията. Да имат единна позиция по въпроса за разоръжаването”, написа в профила си в Twitter турският премиер Ахмет Давутоглу.

Източник: БГНЕС