Гасят нов пожар на територията на Национален парк „Рила”
Гасят нов пожар на територията на Национален парк „Рила” / снимка: БГНЕС, архив

На територията на Националния парк „Рилски” - Парков участък „Бели Искър”, в района на местностите Манзурски палат - Пост Полиция - Мали валог, гори пожар.

Около 14.00 ч. днес е получен сигнал на дежурния телефон на Дирекция „Национален парк Рила”. Директорът е привел в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност на „НП Рила”, като са уведомени ГДПБЗН - София и МОСВ.

Експертната оценка, направена от служители на Дирекция „Национален парк Рила”, показа, че обхванатата от пожара територия на парк „Рила”, по границата на Централен Рилски резерват, е на надморска височина около 2000 м, на труднодостъпен терен, разпространен на площ от 20 дка. Засегната от пожара е високопланинска суха тревна растителност и единични дървета от бял бор.

Общо 10 служители на Дирекция „Национален парк Рила” участват в гасенето пожара.

Екипаж от авиобаза Крумово също беше активиран, за да окаже помощ в потушаването на пожар, възникнал над с. Мала църква, община Пазарджик, около върховете Мечит и Средонос. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Теренът е труднодостъпен, скален и урвест и затруднява действията на пожарникарите.

Вертолет Ми-17 се включи около 17.00 ч. в помощ на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. До 18.33 ч. той направи 10 захода и обля терена, обхванат от огъня, с близо 21 тона вода.

Пожарът е локализиран, но са останали малки огнища, се посочва в съобщението. Военнослужещите от авиобаза Крумово са в пълна готовност, за да окажат помощ при необходимост и утре.