Министър Москов отне лиценза на частна болница
Министър Москов отне лиценза на частна болница / снимка: БГНЕС
Министър Москов отне лиценза на частна болница
81285
Министър Москов отне лиценза на частна болница
  • Министър Москов отне лиценза на частна болница

След 8-годишна проверка, започнала още по времето на Тройната коалиция, е отнето разрешителното за дейност на частната болница „Папуров” в Търговище. Лечебното заведение повече няма да функционира, защото разследване показало, че за период от 9 месеца през 2007 г. то е източило 200 000 лева от Здравната каса.

Отнетото разрешително е дело на здравният министър д-р Петър Москов, който уточни, че това няма да е последната болница, затворена заради нарушения, тъй като към момента прокуратурата разследвала още 7 лечебни заведения в страната.

16-те пациенти, които са били настанени в болница „Папуров”, са пренасочени към други лечебни заведения по свое желание, а директорът и собственик на затвореното здравно заведение д-р Добрин Папуров е осъден на 3 години условно.

Решението за затварянето на откритата преди 12 години хирургична болница „Папуров” идва след като Върховният касационен съд миналата седмица потвърдил, че в лечебното заведение са нарушени драстично пациентските права, с цел източване на Здравната каса, посочи министърът.

„Доказаните престъпления, на последна инстанция, неподлежащо на допълнително обжалване от съда, са фалшифициране на хоспитализации. Т.е. отчитане на пациенти като лекувани в болницата. Пациенти, които не просто не са лежали там, а е доказано, че те не знаят къде е тази болница. В хода на съдебното дело от ръководството на болницата върху тези пациенти е упражняван натиск да сменят показанията си и да лъжат. Втори вид нарушения - отчитане на пациенти, които са лежали в други лечебни заведения на територията на съвсем различни области, за които Касата е плащала двукратно. И трето, отчитане на пациенти за заболявания, които тези хора никога не са имали. Съвкупността на тези нарушения представлява драстично нарушение на Закона за здравето, на основание на който аз отнемам разрешителното на тази болница”, обяви министър Москов. 

Договорът, сключен между болницата и Здравната каса за тази година, бил за 1,5 млн. лв., стана ясно още от думите на Москов, който бе категоричен, че и други болници ще последват съдбата на „Папуров”.

„Всяко едно друго лечебно заведение, за което получим яснота, че източване на пари от Касата са се случвали, ще последва същата съдба с отнемане на разрешително за дейност. Има лечебни заведения, за които има подозрения за подобна дейност, но нека да не спекулираме в момента. Когато имаме нужните за пред закона доказателства, вие ще виждате това решение като отнемане на разрешително или спиране на договора с Националната здравна каса”, посочи министър Москов. 

Проверките продължават и вероятно ще станат ясни и други нарушения, извършвани в болницата от 2007 г. досега. Директорът на заведението д-р Добрин Папуров не бе открит за коментар.