На днешната дата преди 70 години американският бомбардировач B-29 „Енола Гей” хвърля над японския град Хирошима атомната бомба „Малчугана”. Това е първият път, в който цивилизацията ни използва най-разрушителното оръжие - атомното.

В този момент САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион - императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената си армада в Пърл Харбър през декември 1941 г. Америка вече има атомната бомба. Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие - то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви.

Америка отхвърля идеята за използване на ядрени бомби само срещу военни цели - съществува риск от пропуск, а и няма да има психологическият ефект, който неминуемо ще се получи от масовата смърт на цивилни. Стратезите оглеждат различни градове за ядрени мишени и накрая се спират на Хирошима - най-вече поради големия брой жители.

Бомбардировачът B-29 „Енола Гей” излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океана. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към Южна Япония.

Обявена е тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Но на сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите самолети е малък - не повече от три, и въздушната тревога е отменена. Японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото е предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, „ако врага атакува, но това не се очаква”.

В 8.15 ч. местно време „Енола Гей” хвърля бомбата в центъра на Хирошима. „Малчуганът” се взривява на около 600 м над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Впоследствие общият брой на жертвите достига 140 000 души. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 „Суперфортрес” хвърля втората атомна бомба - този път над град Нагасаки. „Дебелака”, както била кръстена втората бомба, погубва между 60 000 и 80 000 японци - също цивилни.

Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината.

Но атаките над Хирошима и Нагасаки отприщват ядрената надпревара между САЩ и СССР.

В Мраморното фоайе на Столична библиотека в присъствието на Н.Пр. Посланика на Япония в 10.30 ч. ще бъде открита изложбата „70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки”. Тя включва 30 плаката, които разказват историята на атомната трагедия и съвременните ядрени оръжия.