Одобриха средства за електронно свързване на административните съдилища
Одобриха средства за електронно свързване на административните съдилища / dariknews.archive

На заседание на 5 август, правителството одобри допълнителни разходи в размер на 325 650лв. по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Средствата са необходими за финансиране на комуникационната свързаност посредством Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на административните съдилища в областните градове в страната.

Мрежата ще бъде изградена между административните съдилища в градовете Плевен, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Свързването на административните съдилища ще позволи усъвършенстване на функционирането на Единната деловодна информационна система, което е и надеждна основа за развитие на електронното правосъдие в България.

Системата ще гарантира устойчива комуникационна свързаност между Върховния административен съд и административните съдилища и ще създаде сигурна среда за обмен на данни и комуникация.

Свързването на административните съдилища ще доведе и до икономии на бюджетни средства в бъдещ период.