Реформаторите искат четворно по-големи наказания за купуване на гласове
Реформаторите искат четворно по-големи наказания за купуване на гласове / снимка: Dariknews.bg, архив
Реформаторите искат четворно по-големи наказания за купуване на гласове
81270
Реформаторите искат четворно по-големи наказания за купуване на гласове
  • Реформаторите искат четворно по-големи наказания за купуване на гласове

Депутати от Реформаторския блок внесоха предложения за четворно завишаване на наказанието за купуването на гласове. Народните представители искат за това престъпление да се полага затвор от 6 до 20 години затвор.

Едновременно с това депутатите от Реформаторския блок настояват да отпадне от Наказателния кодекс престъплението "провокация към подкуп" с цел да се осигури още едно средство за борба с корупцията. В проекта на реформаторите присъства и едно още едно предложение. Те настояват всеки магистрат да бъде вкарван в затвора за между две и пет години, ако бъде заловен да си говори насаме с политик. Предлага се и глоба за разговори „на четири очи" от 10 000 до 50 000 лева.

Срещите между магистрати и министри ще са позволени, ако на тях присъстват най-малко още трима души, предлагат десните. Вносителите на законопроекта са депутатите Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Шишков и Димитър Танев. Всички са от "Движение България на гражданите", което е част от Реформаторския блок.

Основните приоритети на Реформаторския блок по отношение на борбата с корупцията не следва да остава на заден план дори и през ваканционните месеци, категоричен е юристът и член на ДБГ Николай Велков. „Това е тема, която трябва да остане на вниманието на обществото и тази обществена дискусия и внимание върху поредната антикорупционна инициатива на Реформаторския блок за нас е успех", допълни той.

Внесеният законопроект за изменение на Наказателния кодекс въвежда увеличаване на наказанията за престъпленията купуване и продаване на гласове, а също така и усъвършенстване на уредбата за освобождаване от наказателна отговорност на лицата, които съдействат на правосъдието за разобличаване на тези престъпления, обясни юристът.

Уредбата се усъвършенства с това, че за да се избегне наказателна отговорност, законът изисква не само да се съобщи на властта за извършено или подготвено за извършване престъпление по купуване и продаване на гласове, а също така и да се съдейства, за да се стигне до разкриване и доказване на извършеното престъпление, в който случай лицето, съдействало на властта, не се наказва, обясни Велков.

По думите му тази нова разпоредба е в пряка връзка със същественото увеличаване на наказанията за купуване и продаване на гласове. Целта е да се получи едно по-голяма наказание и по този начин да се въздейства и да се мотивира в по-голяма степен всеки един от субектите участници в процесите по купуване и продаване на гласове да съдейства на правосъдието, за да може по този начин да избегне 10 или 15-годишно наказание, каза Велков. „Залогът е много голям - много голямо наказание и възможност то да бъде избегнато, като се съдейства на властта не само като се даде сигнал, а и като се разкрият достатъчно данни и с това се спомогне за реалното разкриване и доказване на извършените престъпления срещу политически права на гражданите", каза той.