Турция поиска затвор за 18 журналисти за терористична пропаганда
Турция поиска затвор за 18 журналисти за терористична пропаганда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Турски прокурори поискаха затвор до седем и половина години за 18 журналисти по обвинения за пропаганда за терористична група след публикуване на снимка от заложническата обсада на прокурор в Истанбул.

Журналистите са от девет различни вестника, включително главният редактор на проопозиционния вестник "Джумхуриет", който многократно е влизал в противоречие с президента Реджеп Ердоган. Сред останалите обвинение са редакторът на "Posta Daily" и левият анти- Ердоган ежедневник "Birgun".

Премиерът Ахмет Давутоглу изрази възмущението си от публикуването на снимките от заложническата драма с прокурор от март тази година. Прокурорите бързо започнали разследване на вестниците за разпространение на "терористична пропаганда".
В Турция нараства загрижеността за свободата на медиите и по-специално на журналистите, които често са преследвани за обиди към Ердоган.

В навечерието на изборите Ердоган предизвика възмущение, казвайки, че редакторът на един от вестниците ще "плати тежка цена" за статията на първа страница, според която Турция е изпратила оръжия на ислямистките бунтовници в Сирия.

Източник: БГНЕС