Екип на “Зелени Балкани” следи пътешествията на две щъркелчета от Поликраище
Екип на “Зелени Балкани” следи пътешествията на две щъркелчета от Поликраище / netinfo

Екип на “Зелени  Балкани” следи пътешествията на щъркелчетата Поли и Крайчо от великотърновското село Поликраище. През миналия месец птиците се сдобиха с GPS предаватели, които показват, че хвъркатите вече са започнали дългия си път на юг. Само седмица, откакто летят сами, Крайчо вече пресече цяла Турция, Сирия и в момента е в Ливан, а преди ден и Поли премина Балкана и е на прага
на Босфора. Двете щъркелчета са излюпени през 2015 год. в семейство с общо четири малки, припомнят от “Зелени Балкани”.

В периода 29 юни- 2 юли се проведе втората експедиция за отчитане на гнездовия успех на белите щъркели. Бяха посетени над 50 населени места от Велико Търново до Арчар. Преброяването повтаря маршрута от миналата година, а целта е да се установят конкретните тенденции и промени от 2014 год. След при предходната експедиция са набелязани няколко сравнително достъпни гнезда, екип на “Зелени Балкани” постави два специални предавателя на щъркелчетата в Поликраище. “Те ще ни помогнат да проследим движението на младите птици на юг”, обясняват от организацията.

Настоящото проучване се извършва в рамките на мащабния проект „Бял щъркел: Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализация на големи инфраструктурни проекти”, финансиран от Европейски делови конгрес. Проектът се изпълнява едновременно в Русия, Армения, България, Чехия и Словения.