Президентът на Украйна Петро Порошенко издаде указ за гражданство и връчи украински паспорти на руската общественичка Мария Гайдар - зам.-губернатор на Одеска област, и на руския журналист Владимир Федорин - бивш главен редактор на украинското издание на сп. "Форбс". Това съобщи пресслужбата на държавния глава, предаде ТАСС.

Миналия месец бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, днес губернатор на Одеска област, заяви, че назначава за своя заместничка Мария Гайдар, руски опозиционен политик и обществен деец. По думите му, тя ще отговаря за социалната сфера.

Гайдар заяви, че не иска да се отказва от руския паспорт, но ще действа "както трябва според украинския закон".

Конституцията на Украйна не допуска двойно гражданство. Според закона за гражданството, всеки желаещ да стане украински гражданин трябва да представи документ, с който поема задължение да се откаже от чуждото си гражданство, и до две години да представи на украинските власти съответното свидетелство, издадено от компетентния орган на държавата, чийто гражданин е бил. Ако не може да го получи по независещи от него причини, трябва да подаде декларация, че се отказва от чуждото гражданство, и да върне паспорта на чуждата държава в съответния й орган.

Украинското законодателство предвижда възможност гражданство да получават лица с големи заслуги към Украйна или представляващи "държавен интерес" за страната. В тези случаи не е необходимо тези лица да отговарят на ред законови условия - да са живели 5 години в Украйна, да имат разрешение за имиграция и т. н., обяснява агенцията.

Тя припомня и положението с гражданството на самия Саакашвили. Той бе назначен за одески губернатор на 30 май, след като получи украинско гражданство. Дали е изгубил грузинското, не бе съобщено официално. Президентската администрация в Киев не коментира въпроса и заявява, че данните са поверителни, добавя ТАСС.

Източник: БТА