Голяма операция на областната дирекция "Антимафия" в Палермо завърши с арестуването на 15 предполагаеми помагачи на най-издирвания в света главатар на сицилианската мафия "Коза ностра" Матео Месина Денаро, който се укрива вече 22 години.

Арести и обиски в провинциите Палермо и Трапани извършиха полицаи от оперативните служби и карабинери от поделението за специални операции (РОС).

Антимафиотските експерти изтъкнаха, че босовете на "Коза ностра" продължават да използват старинния метод на комуникация посредством размяната на бележчици, жаргонно наричани "пицини". За разпределителни пунктове на "пицините" са използвани две ферми, чиито собственици са арестувани. Комуникационната система е следвала стриктни правила. Бележчиците, грижливо сгънати и обвити в прозрачни лепенки, са били залагани в тайници в двете ферми, където босовете се събирали на съвещание. Те обаче никога не разговаряли в самите ферми, а само в околните полета, което значително затруднявало наблюдението и подслушването.

В края на съвещанието, определени за целта събирачи изземвали "пицините" от тайниците и ги предавали на съответните получатели. Посланията се унищожавали веднага след прочитане, а отговорите трябвало да бъдат разпратени в срок на не повече от 15 дни. За свикване на съвещанията били използвани пароли като "тор" и "бакла" (бобово растение използвано също за фураж и зелено торене), които звучат нормално за фермери.

Матео Месина Денаро, известен с прозвището "Сухия", е роден през 1962 година в Кастелветрано, град с около 32 хиляди жители в провинция Трапани. Син е на Франческо Месина Денаро, наричан дон Чичо в знак на дълбоко уважение, който е бил "капо" (главатар) на местния клан и на един "мандамент" в провинцията, както на жаргон се наричат зоните на влияние, разпределени между отделните фамилии. Терминът е взаимстван от историята на Италия преди нейното обединение и е въведен с кралски указ през 1814 година, за да обозначи малка административна единица с определени управленски и съдебни функции.

Баща и син Месина Денаро работят като управители на именията на знатния род Д'Али Стаити, който притежава и "Банка сикула ди Трапани" - най-голямата частна банка в Сицилия. Според бившия сенатор Винченцо Гарафа, през 1994 година те са осигурили гласове на Антонио Д'Али Стаити, който е избран и впоследствие три пъти преизбиран в сената в листата на "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

Още приживе дон Чичо дава широки пълномощия на сина си в управлението на клана и на "мандамента", което по-късно го прави един от най-влиятелните главатари на "Коза ностра".

Първото обвинение в мафиотски сговор е повдигнато срещу Матео Месина Денаро през 1989 година. Две години по-късно неговото име се свързва с убийството на Никола Консалес, собственик на хотел, който се оплакал на своя служителка австрийка, че "тези мафиотчета непрекъснато се мотаят из краката". Той очевидно не е знаел, че австрийката била любовница на "Сухия".

Матео Месина Денаро е смятан за един от главните вдъхновители на серията атентати в началото на 90-те години на миналия век, чийто апогей бе убийството на антимафиотските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино в Палермо. Тогава от бомбите на "Коза ностра" във Флоренция, Милано и Рим загинаха 10 и бяха ранени 106 души, като бяха нанесени огромни щети на паметници на изкуството. В хода на бомбената кампания през лятото на 1993 година Матео Месина Денаро обявява, че заминава във ваканция и до момента не е открит.

Източник: БТА