Двама чешки туристи са спасени от удавяне край Шабла
Двама чешки туристи са спасени от удавяне край Шабла / БЧК -Добрич

Двама чешки граждани - Ева Хенкова и Владимир Хенек, от град Вишков, област Морава са спасени от удавяне на 2 август на плажа в къмпинг Шабла, съобщава директорът на областната организация на БЧК д-р Артюн Еринозов.
Двамата са извадени от бурното море от Радослав Иванов и още няколко спасители на БЧК - Добрич, които работят по договор с Областна администрация за охрана на неохраняемите водни площи в региона.

След инцидента в БЧК - Добрич е постъпило благодарствено писмо, изпратено по молба на чешките граждани от българка, очевидка на случилото се. В писмото си жената, която се е подписала с фамилия Драганова разказва, че на 2 август на неохраняемата зона на плажа в къмпинг Шабла имало червен флаг, тъй като морето било бурно. Между 10.40 – 11.00 часа младо семейство от София, забелязало, че на около 30-40 метра в бурното море двама души да се давят. Съпругата започнала да вика за помощ, а друг млад турист хукнал към спасителите на първи пост на централния плаж да търси помощ. Пръв на сигнала се притекъл Радослав Иванов. Той бързо и умело преплувал през бурното море и достигнал до бедстващите, подал буя на мъжа и жената и започна да ги дърпа към брега. След като изминал около 30 метра на помощ му се притекъл Емо - млад  спасител от съседен пост, а по-късно и други спасители от плажа, които помогнали да издърпат на брега уплашените туристи.

"Вече на брега разбрахме, че са чехи и са на 43 години. В този момент на плажа в Шабла аз бях единствената, която говори и разбира сносно чешки. Проведох разговор с тях и разбрах, откъде са, на колко години са и т.н.", разказва Драганова.

"Половин час по-късно, когато вече се бяха успокоили и премислили ситуацията, на плажа се върна Ева Хенкова сама и потърси Радослав. Целуна го и се снима с него за спомен и благодарност. По-късно ме помоли да предам по някакъв начин на ръководителите на спасителите нейната благодарност към този смел човек.  Аз обещах да напиша имейл на организацията, която те представляват - БЧК и така се стигна до написването на този мой имейл. Аз плажувам извън охраняемата зона и станах свидетел на случката заедно с много други туристи – българи и чужденци. На 2 август морето взема жертви, но този път смели спасители успяха да спасят два млади живота", пише още Драганова.