Заляха Общината със сигнали за неправилно паркиране
Заляха Общината със сигнали за неправилно паркиране / снимка: aktiven.bg

Куп сигнали за нередности с паркирането в района между Цветния пазар „Чаталджа" и НАП са подадени през последните дни чрез сайта aktiven.bg - платформата, която дава възможност на граждани да сигнализират местната власт за проблеми с градската среда.

В района на улиците „Любен Каравелов", „Морска сирена" и „Кап. Рончевски" има много неправилно спрели автомобили на тротоара, като няма място за преминаване на пешеходците. Ул. „Кап. Рончевски" пък се използва за паркинг на Военноморското училище и Военна полиция, се посочва в сигналите, които са общо 12 за района.

„Как може да има 4 метра от блока до платното за движение, а да няма тротоар? Да се води паркинг за блока? Чия собственост е? На една обикновена варненска улица не се ли проектира поне метър и половина тротоар?", възмущава се гражданин.

Всички сигнали са анонимни и подадени в рамките на 3 дни. Въпреки че сигналите без подател остават без разглеждане, на тези за въпросния район е отбелязано, че са приключени.

Ако се съди по подадените до момента сигнали, сред най-често срещните проблеми във Варна са уличните дупки и неправилното паркиране. Сигналите за дупки в асфалта са най-многобройни, като ги има в почти всички квартали.

Един от последните сигнали насочва вниманието към ул."Беласица", където около шахта в средата на уличното платно се образувал кратер. „Вече няколко месеца всяка трета кола е с разбит картер", недоволства гражданин.

Друг сигнал информира за неправилно паркирали коли, които затрудняват движението преди светофара на кръстовището между ул."Сан Стефано" и бул."Приморски". „След 17 часа е почти невъзможно придвижването по ул."Сан Стефано", алармира друг активен варненец.

В специализирания сайт гражданите имат възможност да алармират за общо 20 вида нередности, сред които опасен подлез, улична дупка, неправилно паркиран автомобил, шумно заведение или сеч на дървета. Към сигнала могат да бъдат качени и снимки, като местоположението се посочва с точни координати. Общината има възможност да управлява статуса на съобщението за нередност: подадена, потвърдена, обработва се, отхвърлена, предвидена за изпълнение с определен срок или изпълнена.

Възмущение от състоянието на старите гробища се изказва в сигнал, който от Общината са маркирали като приключен. „Целите гробища са потънали в мръсотия, не се чистят алеите, боклуците не се изхвърлят, дърветата - не се режат клоните, има някои, който са надигнали цели места на погребани. Входът е неугледен и мръсен, отвътре има бараки на фирми със съпътстваща дейност в мръсен и лош вид. Поне една боя да сложат да не е така гадно. Трябва да се премахнат всички бараки и да се направи една сграда с всичко необходимо за това събитие. Камери, зали за помен, още един параклис, офис за оформяне на документи и т.н.", пише друг недоволен гражданин.

Ако нещо ви тревожи и пречи, не чакайте проблемът сам да се реши, а снимайте и пишете.