Новата апаратура на Комплексния онкологичен център получи лиценз
Новата апаратура на Комплексния онкологичен център получи лиценз / снимка: DarikNews.bg

Новата апаратура на Комплексния онкологичен център получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Мария Рачева. Става дума за линейния ускорител, апарата за брахитерапия и скенера, които са последна дума на техниката. Вече се планират лъченията на първите пациенти, които ще се възползват от качествената апаратура след 17 август. Лекарите, рентгеновите лаборанти и физиците на Комплексния онкологичен център вече са преминали редица обучения, а в първите две седмици от старта на новата техника с тях ще работи и английски експерт.

Изключително ценна придобивка за лечебното заведение е линейният ускорител. Така със самото влизане на пациента започва технологичен процес, който има за цел да сведе до минимум страничните ефекти и да предостави най- качествена грижа. “След като болният премине през скенер се установява къде е раковото образувание. Тогава физиците изработват прецизен план. Когато той бъде одобрен, се прави симулация- все едно пациентът е в линейния ускорител. Потвърдената програма се запаметява и по нея преминава цялостното лечение. По този начин се изключва възможността за човешка грешка”, обясни д-р Мария Рачева.  Тя уточни, че до този момент такива планове са се чертаели на ръка от физиците, но сегашната апаратура дава възможност облъчването да е максимално щадящо за здравите органи и тъкани.

Рак на шийката на матката, на простатата и на други кухини вече ще може ефективно да се лекува с апарата за брахитерапия, който буквално стопява като сняг раковите клетки. Комплексният онкологичен център разполага и със съвременен скенер, който показва детайлна картина за състоянието на пациента. Така от днес лечебното заведение спира да транспортира болни до МОБАЛ, където до този момент те преминаваха през скенер.

През март 2012 год. започна работата по проекта “Реконструкция и обновяване на здравната инфраструктура на Комплексен онкологичен център- Велико Търново”, припомни заместник- кметът на старата столица Снежана Данева. Тя уточни, че стойността на предвидените дейности е близо 11 млн. лв., като 4, 2 млн. са собствен принос на Общината. Според Снежана Данева над 16 170 души със злокачествени заболявания ще се възползват от резултатите от проекта, повече от 11 000 пациенти, подлежащи на лъчение, ще се преминат през новата апаратура и над 200 души ще намерят специалното лечение, от което се нуждаят.

„Надяваме се чрез този проект да се увеличи относителният дял на ранното диагностициране, както и да се повиши качеството на медицинските услуги, чрез въвеждане на съвременни методи на високотехнологично лъчение и диагностика”, каза още Снежана Данева.