Съдът решава за екстрадицията на наш крупен бизнесмен
Съдът решава за екстрадицията на наш крупен бизнесмен / снимка: БГНЕС

Софийски градски съд ще проведе заседание на 3 август, на което ще разгледа искането за екстрадиция на Николай Китов, член на съвета на директорите на „Техномаркет”.

Системата за случайно разпределение на делата вече избра съдия Атанас Атанасов да разгледа искането за екстрадиция на задържания заради данъчни престъпления бизнесмен. Той беше задържан при специализирана полицейска операция на 7 юли в София. Няколко дни след това СГС го пусна под гаранция от 10 000 лева.

Китов е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, във връзка с водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата „Карусел”, касаеща доставки в областта на консумативната електроника.

По молба за правна помощ от Републиканската прокуратура при съда в Монца, Софийска градска прокуратура е поискала и получила от Софийски градски съд разрешение за извършване на претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в столицата.

По време на заседанието по мярката на Китов на 10 юли, съдът посочи, че няма опасност от неговото укриване, той има установен адрес и трайна обвързаност у нас и не е осъждан, затова и Китов бе пуснат под гаранция.

Самият Николай Китов обясни тогава пред съда, че „Техномаркет” е изряден платец, а след като чу определението на съда, го определи като нормално решение, тъй като това е типично търговски спор, в който трябва да се изчисти името на фирмата. Според него при една съвсем проста експертиза „Техномаркет” ще бъде напълно оневинен. Николай Китов посочи, че „Техномаркет” има всяка година проверки по ДДС и данъчната им ревизия е приключила преди около месец.