Премиерът на Канада разпусна парламента и обяви избори на 19 октомври
Премиерът на Канада разпусна парламента и обяви избори на 19 октомври / снимка: Guliver/Getty Images

Канадският премиер консерваторът Стивън Харпър обяви разпускане на парламента (Камарата на общините) и организирането на парламентарни избори на 19 октомври, предадоха световните агенции.

Така официално Харпър постави началото на предизборната кампания в страната. Той обясни, че е имал среща с генерал-губернатора на Канада Дейвид Джонстън, който представлява британската кралица Елизабет Втора, която е държавен глава на Канада. Джонстън е приел искането на Харпър за разпускане на парламента и за организиране на избори на 19 октомври.

Камарата на общините се състои от 388 депутати, избирани чрез общи, преки и тайни избори в един тур за срок от пет години, припомня АФП.

Харпър и неговата Консервативна партия на Канада искат да спечелят четвърти мандат след почти десетилетие на власт.

Харпър пое управлението на Канада през 2006 г. По време на управлението си той постепенно намали корпоративните данъци, подкрепи петролната промишленост срещу лобито на еколозите, избегна приемането на закон за борба с климатичните промени, увеличи бюджета за отбраната и подкрепи дясното израелско правителство.

Ако Харпър спечели четвърти мандат, то той ще стане първият премиер на Канада спечелил четири последователни избори след сър Уилфрид Лориър през 1908 г. Според анализатори обаче спечелването на четвърти мандат няма да е лесна битка за Харпър.

Източник: БТА