Споразумението с Иран за ядрена програма ще направи Близкия Изток по-сигурен
Споразумението с Иран за ядрена програма ще направи Близкия Изток по-сигурен / снимка: Guliver/Getty Images

Американският държавен секретар Джон Кери заяви в Кайро, първи етап от близкоизточната му обиколка, че споразумението по иранската ядрена програма без съмнение ще направи Близкия Изток по-сигурен, предаде АФП.

Кери направи това изявление след среща с египетския си колега Самех Шукри и на съвместна пресконференция с него.

„Няма никакво съмнение, че ако споразумението от Виена се прилага изцяло, то Египет и целият район на Близкия Изток ще станат по-сигурно място от сега и от когато и да е било”, увери Кери. „САЩ и Египет признават, че Иран се е ангажирал в дейности за дестабилизиране на района и ето затова е толкова важно да се гарантира, че иранската ядрена програма си остава изцяло мирна”, добави държавният секретар.

Египет и другите страни от региона, сред които Саудитска Арабия, подозират Иран, че иска да увеличи влиянието си в Близкия Изток и го обвиняват, че се бърка във вътрешните дела на държавите.

Иран и Шесторката постигнаха историческо споразумение за ядрената програма

Кери съобщи на съвместна пресконференция със Шукри, че е обсъдил с египетски представители увеличаване на сътрудничеството за охрана на границите предвид обстановката в съседна Либия, в която Ислямска държава се възползва от вакуума във властта, предаде Ройтерс.

Относно ситуацията в Либия Кери заяви, че на групировките в тази страна няма да бъде позволено да разрушат мирния процес там. Той добави, че ще търси по-голяма подкрепа за плана на ООН за съставяне на правителство на националното единство в Либия.

Относно отношенията на САЩ с Египет дипломат номер едно едно на Вашингтон подчерта, че двете страни се завръщат към „здравата основа” на техните отношения въпреки напрежението и безпокойството относно човешките права.

Тук Шукри добави, че между двете страни всъщност няма голямо разногласие, но те имат различни гледни точки по някои въпроси, което е естествено. Дипломат номер едно на Египет добави, че е разговарял по въпроса за демокрацията и правата на човека в Египет с Джон Кери и потвърди ангажимента на неговата страна да обръща внимание на тези въпроси, защото те отговарят напълно на аспирациите на египетския народ.

На съвместната пресконференция с Кери Шукри каза, че в страната му няма задържани журналисти заради тяхната работа.

Кери пък посочи, че идните месеци преди парламентарните избори в Египет ще са решаващи и ще покажат дали Египет може да постигне баланс между борбата с тероризма и спазването на правата на човека, предаде Ройтерс.

Предстои среща на Джон Кери с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси. После дипломат номер едно на САЩ ще отпътува за Катар. Там той ще се срещне утре с колегите си от шестте сунитски монархии от Персийския залив и ще се опита да ги успокои относно иранската ядрена програма и споразумението между Техеран и шесторката.

След визитата в Катар, Кери ще отпътува и за Югоизточна Азия. Пътуването му ще продължи до 8 август и цялата обиколка изобщо не включва визита в Израел, който беше най-яростен противник на сделка с Техеран по иранската ядрена програма.

Източник: БТА