Папа Франциск остана без личен лекар
Папа Франциск остана без личен лекар / снимка: БГНЕС

Папа Франциск остана без личен лекар в резултат на кадрови промени в здравната система на Ватикана, потвърдиха днес ватикански източници.

Професор Алфредо Понтекорви бе назначен за директор на Дирекцията за здравеопазване и хигиена към Губернаторството на Ватикана. Досега той бе директор на Висшия институт за специализация по ендокринология и метаболизъм в поликлинична болница "Агостино Джемели" на Католическия университет "Пресвето сърце Исусово" в Рим.

Негов предшественик бе професор Патрицио Полиска, който по традиция съвместяваше и функциите на личен лекар на папата - изключително отговорен и престижен пост. Сега тази традиция бе прекъсната и професор Понтекорви няма да се грижи за здравето на Франциск.

Промяната предизвика кулоарни спекулации за "чистка", както често се случва и при най-малките кадрови размествания във Ватикана. Официални източници реагираха на спекулациите, изтъквайки, че професор Полиска е завършил своя петгодишен мандат, но ще продължи да живее на ватиканска територия като личен лекар на почетния папа Бенедикт Шестнадесети. Те обаче не изясниха дали скоро ще бъде назначен нов личен лекар на папа Франциск, който би трябвало да го придружава по време на планираната за септември обиколка в Куба и САЩ.

Първият правилник за дейността на ватиканската служба за здравно обслужване и хигиена датира от 1893 година и е утвърден от папа Лъв Тринадесети. През 2002 година, съгласно закона за управление на Държавата-град Ватикана (наричана популярно Държавата Ватикана или само Ватикана), влиза в сила нов регламент за преструктурираната дирекция за здравеопазване и хигиена.

Тя е на подчинение на Губернаторството, което е органът на вътрешната изпълнителна власт на Държавата Ватикана за разлика от Държавния секретариат на Светия престол, който е съпоставим със светско правителство и от името на папата управлява вселенските дела на Римокатолическата църква, в това число и нейната външна политика и отношения с други държави.

Източник: БТА