Бизнесът и синдикатите се готвят за нов протест заради цената на тока
Бизнесът и синдикатите се готвят за нов протест заради цената на тока / снимка: БГНЕС, архив
Бизнесът и синдикатите се готвят за нов протест заради цената на тока
81248
Бизнесът и синдикатите се готвят за нов протест заради цената на тока
  • Бизнесът и синдикатите се готвят за нов протест заради цената на тока

Бизнесът и синдикатите готвят пореден национален протест за септември срещу новите цени на тока, влезли в сила от 1 август, ако не се изпълнят исканията им. Работодателите отново подчертаха, че резултатът от ценовия модел за новия регулаторен период ще бъде увеличение на цените на стоките в магазините, срив в износа, съкращения, намаляване на доходите, срив на предприятия и невъзможност за изпълнение на вече подписани договори.

За да няма подобни негативни ефекти, каквито прогнозират работодателите и синдикатите, те ще настояват за няколко действия. Сред тях са в първите си работни дни парламентът да наложи мораториум за присъединяване на производители на електрическа енергия, които продават енергия на преференциални цени. Да се преразгледа Законът за енергетиката, в който има условия за следващо неконтролирано производство на електрическа енергия от биомаса и оборски тор, което е по-голяма опасност и от фотоволтаиците според тях.

Други искане е пътна карта за реформи. Ако тези и други искания не се случат, председателя на АИКБ Васил Велев обяснява какво ще последва: „Ако тези наши искания не бъдат чути, бизнесът и индустрията, работодателите и синдикатите ще организират нов протест, за който ще научите всички и ще видите всички".

Сигнали ще бъдат подадени до главния прокурор по повод изнесените данни за ВЕИ-тата от доклада на парламентарната Комисията за проверка на финансовото състояние на енергетиката. „Ние възнамеряваме да подадем и сигнал до Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, защото редица депутати стана ясно, че те, техни семейства, техни бизнес партньори са собственици или съдружници във фотоволтаични централи, търговци на електрическа енергия и всички тези хора трябва да декларират конфликт на интереси и да не участват, когато се обсъждат такива законопроекти. А те не само участваха, но в 12 без 5 направиха такива поправки, че всъщност обезсмислиха внесения законопроект, направиха обратното на това, което се целеше", добави Велев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че проблемът не е в това каква е добавката „задължение към обществото", в която влизат американските централи 1 и 3, ВЕИ-тата и когенерациите, а защо я има: „Дали тази добавка е правомерна, никой не се е произнесъл, няма нотификация за държавна помощ в Брюксел, нито за ВЕИ-тата, нито за американците. Независимо от това 3 години подред ние плащаме огромни пари и в този регулаторен период, който беше приет онзи ден, стоят 1 милиард и 50 милиона лева, които ще платим до юни догодина включително към двете американски централи за 17 тераватчаса електроенергия, при положение, че на регулирания пазар не му трябва толкова".

Работодателите коментираха, че е груба манипулация, че битът е плащал повече „задължение към обществото" от бизнеса, а сега ще плащат всички по равно.

Според тях битовият потребител въобще не участва в добавката.