50 000 са участвали в честването на Бузлуджа
50 000 са участвали в честването на Бузлуджа / снимка: БГНЕС

В традиционното честване на 124-годишнината от създаването на организираното социалистическо движение в България на Бузлуджа днес се събраха 50 000 членове и симпатизанти на БСП, съобщиха от партията.

Сред участниците са били членове на ръководството на БСП, председателите на партиите от коалиция „БСП лява България”, депутатите от ПГ на коалицията, членове на Младежкото обединение в БСП, 105-годишният Асен Костов - най-възрастният социалист в Европа, четиримесечната дъщеря на Радина и Явор Гечеви и малките Тереза и Симеон - с фланелката „Моята първа Бузлуджа”. Официален гост е бил и кметът на Калафат - Мирча Гуца.

По време на празника председателят на НС на БСП Михаил Миков е връчил наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора” на двамата победители - журналиста Тодор Коруев и юриста проф. Велко Вълканов. Връчени са били и 124 партийни карти на присъединили се към партията млади социалисти.

По-рано през деня председателят на БСП Михаил Миков е поднесъл цветя на барелефа „Основоположници на социалистическото движение”, паметника на Хаджи Димитър и паметника на партизаните от Габровско- Севлиевския отряд. Там той е връчил и членски карти на новоприети млади социалисти.