България се включва в европейското събитие NowWeBike
България се включва в европейското събитие NowWeBike / netinfo

Сдружение „BG Бъди активен” включва България в европейското събитие NowWeBike, в което четирима доброволци-колоездачи от Турция ще преминат 13 държави, използвайки 8 различни Евровело маршрута. Тимът ще премине през страната ни днес и утре.

Доброволците-колоездачи от Турция са трима мъже и една жена – двама университетски преподаватели, лекар и учителка. Тимът ще измине общо 2700 км. и ще финишира в Брюксел на 09.09.2015г., след 47 дни колоездене. Стартът на неуморното въртене на педалите бе на 24-ти юли в Мугла, Турция. След това турът ще премине през България, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска, Унгария, Словакия, Австрия, Чехия, Германия, Холандия и Белгия. “NowWeBike” е част от кампанията NowWeMOVE, подкрепяща Европейската седмица на спорта.

Колоездачният тур „NowWeBike“ е част от най-голямата кампания, промотираща физическата активност сред европейците – NowWeMOVE. Целта на инициативата е да се повиши информираността относно липсата на физическа активност. Ново европейско проучване сочи, че липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Обездвижеността причинява смъртта на 500 000 европейци годишно и взима повече жертви от тютюнопушенето. Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно. Най-честите причини за смъртността в Европа са заболявания, свързани с физическа неактивност - коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Решението е много просто и евтино – 20 минути на ден физическа активност. Тази физическа активност може да е различна за всеки човек, важно е всеки да намери своето движение – ходене пеш, изкачване на стълби вместо асансьор или каране на колело.

Карането на колело е бърз и евтин начин за придвижване, при който се горят 600 калории на час. Доказано е, че човек, който кара колело, изглежда поне 10 години по-млад. Карането на колело стимулира кръвообращението, регулира сърдечния ритъм, изтгаря вредните мазнини в тялото, подобрява функционирането на опорно-двигателния апарат, подобрява работата на вестибуларния апарат, тонизира, дава самочувствие и настроение.

“Колоезденето е познат и лесен начин да запазим здравето си, тъй като в днешно време много от нас не са достатъчно активни физически. Чрез Европейския колоездачен тур “NowWeBike” бихме искали да насърчим гражданите да взимат участие в любителски спортове и да бъдат активни. Бихме искали повече европейци да почувстват радостта от движението, тъй като вярваме, че физическите упражнения действат като лекарство, което е безплатно и достъпно за всички“ – сподели Ласка Ненова, координатор на кампанията NowWeMOVE в Европа.
Инициативата NowWeBike не е просто каране на колело от една точка до друга. Маршрутът до Брюксел ще бъде интерактивен и ще предложи на хората разнообразни начини да бъдат част от събитието. Ще бъдат организирани множество странични събития, в които хората ще могат да се включат, за да опитат нов вид активност, както и културни мероприятия, наблюдение на природни забележителности, пресконференции и колоездачни сесии с професионалисти и любители.

Програмата на колоездачите в България включва:

1 август, Свиленград
17.00: Посрещане на екипа на границата с Турция, осъществено от 10 български колоездачи
19.00: Колоездачна обиколка на града-по маршрут: стария мост на река Марица, общинска администрация Свиленград, бул. ”България”,исторически музей и градски парк
20.00: Концерт на духов оркестър „Костадин Манов” и мажоретен състав „Изида-Свиленград”

2 август, Нова Загора
8.00: Тръгване от Свиленград към Нова Загора. Посрещане на групата от гр. Харманли от колоездачи на клуб „Загорец – 1880”. Цялата група тръгва към открития археологически парк край гр. Раднево
15.00: Пристигане в гр. Нова Загора
19.00: Официално събитие пред Историческия музей, в който е изложен първия български велосипед. Ще има беседа и приложно колоездене на велосипеди, ролери, тротинетки, както и демонстрация от местния колоездачен клуб.
20.00: Велообиколка в гр. Нова Загора

След Нова Загора велосипедистите продължават към Гърция.