Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам
Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам / БСП

БСП е единствената европейска алтернатива на това управление. Управление на сделката, създадено да консумира власт, не да решава проблемите на хората. Това заяви в политическото си слово от Историческа поляна на връх Бузлуджа, председателят на партията на европейските социалисти - ПЕС Сергей Станишев.

Заедно с председателя на БСП, членове на НС на партията, народни представители, кандидати за кметове на Левицата и новоприети млади социалисти, приветстваха от трибуната на върха над 40-те хиляди симпатизанти и членове на социалистическата партия в България. Тазгодишният традиционен събор на социалистите, беляза 124-ата година от създаването на социалистическата партия и премина под мотото: „За хората! Справедливост! Солидарност!”.

В силната си емоционална реч Сергей Станишев благодари на всички редови социалисти „за битките, които изнасяте заради нас”. „Нашето послание е просто и ясно”, каза той. „Никой не може да бъде оставен сам. Никой не може да бъде изхвърлен от лодката. Всеки един е важен”, заяви лидерът на ПЕС пред екзалтираното множество.

В речта си Станишев оприличи България на „изсъхнало дърво, което се свива от центъра към периферията”, като посочи най-важната задача пред партията за предстоящия местен вот: „кампания от човек на човек, от град на град и село на село” и най-важната цел: да се върне вярата на хората и „отръскат от блатото, в което са ги натикали”.

Пред хилядите съборяни на Бузлуджа лидерът на европейските социалисти призна, че „Европа днес боледува, а прекрасната идея на ЕС да живеем в солидарност, е разклатена”.

„ЕС не вдъхновява много хора”, каза председателят на ПЕС, според който мисията на социалистите в Европа е да я променят и върнат социалния й облик. „Това става само със силни социални политики”, подчерта Станишев.

От трибуната на Историческа поляна 88-годишният общественик и юрист проф. Велко Вълканов, който е един от тазгодишните лауреати на наградата за политическа журналистика и публицистика на НС на БСП, размаха пръст и предупреди БСП, че „няма право на повече грешки”.

„Всяка следваща може да е съдбоносна за страната”, е тезата на професора.

Пред събралите се симпатизанти и привърженици на лявата идея председателят на БСП Михаил Миков призна, че партията е изминала труден път и през последната една година има най-ниския от 25 години преход резултат.

„Да си го кажем ясно и отговорно”, призова Миков. Според него днес партията излиза с гордо вдигната глава след тази година и „от утре започва поход към местните избори”. Според лидера на БСП те ще са трудни, заради факта, че „десницата не пести нищо, за да има гласове”.

Сред емблемите и на тазгодишния събор на Бузлуджа бе най-старият социалист в Европа - 105-годишният Асен Костов, от село Косово, Кюстендилско. Най- дълголетният социалист се качва за първи път на Бузлуджа през 1928 г. и е верен на партията вече 85 години.

На Бузлуджа за първи път се качи и 4-месечната Стефания, дъщеря на зам.-министъра на земеделието в кабинета „Орешарски” и бивш лидер на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.