„Касини” засне „графити” на сатурновата луна Тетида
„Касини” засне „графити” на сатурновата луна Тетида / Thinkstock/Getty Images

След 11 години в орбита около Сатурн, космическият апарат „Касини-Хюйгенс” - съвместен проект на НАСА, Европейската космическа (ЕКА) и Италианската космическа агенция (ИКА), продължава да прави изненадващи открития и снимки.

Поредното му постижение са изображения на необичайни линии на ледената сатурнова луна Тетида, наподобяващи графити, сътворени от ръката на неизвестен художник, съобщава сайтът Спейс.

„Касини” ще снима метановите облаци на Титан

„Графитите” на Тетида представляват тесни червеникави линии с формата на дъга и са сред най-необичайните цветни характеристики, откривани досега от „Касини” на сатурнов спътник.

„Червеникавите дъги просто „изскочиха”, когато преглеждахме новите изображения от „Касини”. Наистина бяхме изненадани", казва Пол Шенк от екипа от Института за лунни и планетарни изследвания в Хюстън, Тексас.

Няколко от въпросните дъги и преди са забелязвани в рамките на мисията на „Касини”, но са били много бледи. Настоящите цветни изображения са първите, които показват обширни северни региони на Тетида достатъчно добре осветени, за да се видят ясно тези „графити”.

Произходът на характеристиките и необичайният им червеникав цвят остават загадка за учените.

С изключение на няколко кратера на друга сатурнова луна Диона, характеристиките с червеникав цвят са рядкост за спътниковата система на Сатурн. За сметка на това изобилие от червеникави характеристики се наблюдава на геоложки младата повърхност на юпитеровата луна Европа.

Източник: БТА